Bohem tarz, çingene ve göçebe kültürünün renkli, özgür ruhlu ve kimi zaman abartılı tarzından esinlenerek ortaya çıkmış bir akımdır. Bu akım ilk kez 19. yüzyılda Fransa’nın Paris şehrinde ortaya çıkmış, sonrasında modadan dekorasyona farklı alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Kalabalık, renkli, canlı ve özgür bir dekor düzeni taşır. Hatta düzensiz bir dağılım da diyebiliriz. Çingene kültüründen esinlenen Bohem tarzını canlı, parlak, pastel, mat, kontrast renkler ile yansıtabilirsin. Özgür bir dekorasyon tarzı uygularken aslında uyumsuz renkleri dahi bir arada kullanabilirsin.
Bohem tarzda bir kurala, standart moda ya da dekorasyon ilkelerine bağlı kalınmaz. Tamamen kişisel zevklere, konfora odaklı bir akımdır. Bohem dekorasyonda eklektik tasarımlar, yaşanmışlığın ya da emeğin izini görebileceğiniz parçalar ön plandadır. Bohem tarzda herhangi bir kural ve netlik olmasa da bohem dekorasyonu tercih eden kişilerin en sık kullandığı, bohem mekanlarda sıkça karşımıza çıkan fikirleri dikkate alabiliriz.
Siz de bohem ev dekorasyonu fikirleri ile evinize bu sıcacık ve konforlu tarza göre yenileyebilirsiniz.
Bohem tarzda; pahalı koltuk takımları, berjerler ya da kanepeler olmadan da konforlu bir ortam hazırlanabilir. Renkli, etnik desenlere sahip, el işi kılıflarla kaplı birbirinden farklı dokulara sahip yer minderlerini salondan balkona, oturma odasından yatak odasına farklı mekanlarda kullanabilirsiniz.
DESEN
Dekorasyonda Bohem tarzını yorumlarken kullanılabilecek en yaygın dekor ürünü tekstildir. Mobilyanın kaplamasında, ev içine yerleştirebileceğin battaniyelerde, kırlent ve yastıklarda gibi pek çok yüzeyde kullanabilirsin. Bu tarzda desen kullanımı çoğunlukla geometrik formlar veya doğal baskılarda oluşur. Yani çiçek desenli bir koltuk, çizgili bir nevresim, örgülü bir battaniye bu tarzı destekleyecek ürünler arasındadır. Aynı zamanda renkleri ve desenleri karıştırabilirsiniz. Yani düz renkli ya da desenli eşya ve aksesuarları bir araya getirmekten çekinmeyin.
DİLEDİĞİNİZ KADAR BİTKİ EKLEYEBİLİRSİNİZ
Bu tarzın olmazsa olmazı bitkilerdir. Sadece tek cins bitkiden bahsetmiyorum farklı cinsten harika bitkilerle mekanınıza huzur ve renk katabilirsiniz. Özellikle kaktüs, sukulent ve iri yapraklı yeşil bitkiler bohem tarz ile çok iyi uyum sağlar. Renkli, el boyama ya da hasır saksılar ise bitkileriniz için en doğru seçim olacaktır.
BOHEM TARZINA UYGUN MOBİLYA TERCİHİ
Farklı tarzlara ve dönemlere ait mobilya, aksesuar ve ev tekstili ürünlerini bir araya getirip eklektik bir dekorasyon oluşturarak bohem görünümü artırabilirsiniz. Bohem tarzına göre dekor ürünleri alırken sık yer değiştirebilen mobilyaları tercih edebilirsin. Minderlerden oluşan oturma grubuna kırlent ve yastıklar ile rahat bir alan oluşturabilirsin. Evin duvar kenarlarına alçak koltuklar yerleştirerek dilediğin gibi yaratıcılığını kullanabileceğin mobilyalar rahat bir görünüm sağlayabilir.
–
EL YAPIMI AKSESUARLAR
Bu tarzın doğal, sıcak ve samimi ruhunu en iyi yansıtan parçalar arasında el yapımı aksesuarlar da var. Makrome ipiyle hazırladığınız duvar süsleri, düş kapanları, hasır iplik kullanarak oluşturduğunuz çeşitli dekoratif ürünlere, örgü kırlentlerden koltuk örtülerine kadar pek çok el yapımı ürünle bohem stilini canlandırabilirsiniz.
–
ANILARINIZ MEKANINIZDA YAŞAMALI
Mekanlarınızda özgürlükçü, kendine has bohem tarzınızı güçlendirmek için anılarınızı mekanlarınızda yaşatmalısınız. Seyahatlerinizden aldığınız ürünleri, eşyaları veya çok sevdiğiniz birinden aldığınız hediyeyi ve eski anılarınızı hatırlatan fotoğraf çerçeveleriniz için mekanlarınızda yer açın.
ÖZEL KOKULAR
Son zamanlarda dekorasyon denince akla sadece mobilya ve aksesuar gelmiyor. Mekanın ruhuna uygun kokular da dekorasyonu tamamlayan en önemli parçalardan biri oluyor. Kokulu mumlar, uçucu yağlar, tütsüler… Yoğun, baharatlı ve sıcak kokular ile bohem dekorasyonunuzu her açıdan yaşatabilirsiniz.
–
DUVAR VE ZEMİNDE KİLİM
Gezgin ruhu yansıtan bu tarzda ağır mobilyalar tercih edilmiyor. Pratik konumlanabilen ve rahatça yer, form değiştirebilen ürünler tercih ediliyor. Ağır ve fazla alan kaplayan halıların yerine küçük boyutta kilimler tercih edilir. Aynı şekilde eğer duvar üzerinde bir renk veya desen değişimi yapmak istemezsen duvar üzerine kilim asmayı da düşünebilirsin.
–
DAİRE ŞEKLİ
Bohem tarzı dekorasyon ürünlerinde kimi zaman formda, kimi zaman desende görebileceğimiz bir geometri dairedir. Duvar dekorları, aksesuarlar, mobilya formları bu geometriyi kullanman için en uygun alanlardır.
Bir cevap yazın