ZAHA HADİD KİMDİR?
Birçoğumuz ünlü bir mimariyi yanından geçince tanırız fakat bu şaheserlerin yaratıcısını bilir miyiz? Gelin lüks mimarinin arkasındaki büyük mimarlardan biri olan ZAHA HADİD tarihini ve tarzını inceleyelim.
Londra Olimpik Su Sporları Merkezi’ni geçen herkes ZAHA HADİD stilinin damgasını tanıyacaktır. Irak doğumlu İngiliz mimar, erkek egemen bir podyumda nadir bulunan bir kadın olarak biliniyor. 167 yıllık tarihinde bir kadına verilen ilk Kraliyet Altın Madalyası ve iki Stirling Ödüllerine sahip.
Zaha Hadid’in stili, bazen etkileyici kıvrımlarla cesur, çarpıcı çizgileri kucaklar; diğer zamanlarda özünde brütalist. İlk görevlendirilen çalışması 1994 yılında Vitra İtfaiye İstasyonuydu, ardından Cincinnati’deki Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin geometrik şekli ve Almanya’nın Wolfsburg kentindeki Phaeno Bilim Merkezi’nin uzaylı-esque beton yapısı izledi. Daha yeni yapımlar arasında 2011 Stirling Ödülü’nü kazanan Brixton’daki Evelyn Grace Akademisi ve Azerbaycan’ın Bakü kentindeki canlı ve etkileyici Haydar Aliyev Merkezi yer alıyor.
Zaha Hadid’in tasarım felsefesi
Hadid, mimari tasarımlarının dünyaya kişisel bir damga ya da keyfine düşkün bir davranış olarak tasarlanmadığını belirtti. Aksine, 21. yüzyılın zorluklarını ve fırsatlarını ele almak, Zaha Hadid’in tarzının ve yaratımlarının temel taşıdır.
Mimarlığın, “toplumun ilerlemesine ve nihayetinde bireysel ve kolektif refahımıza katkıda bulunması gerektiğini” iddia etti. Onun vizyonundan ve firması Zaha Hadid Architects’in kolektif dehasından doğan binalar, bazen fantastik, muzaffer ve hatta biraz gürültülü görünebilir, ancak hepsi mimarlığın temel işlevinden kaynaklanır.
Londra Su Sporları Merkezi
Londra Su Sporları Merkezi (London Aquatics Centre), 2012 yılında Londra’da düzenlenecek Yaz Olimpiyatları için tasarlanan Olimpik Park’ın bir parçası. Merkez, Zaha Hadid ve ekibi tarafından tasarlanmış. Nehrin kenarındaki Olimpik Park için ekip, akıcı formlardan doğan bir kütle kurgulamış.
Yapının mimari konsepti hareket halindeki suyun akıcı geometrilerinin mekanlar yaratması ve nehir kenarındaki park arazisinin peyzajını yansıtması şeklinde kurgulanmış. Hareketli forma sahip çatı, yerden yükselerek merkezin içinde bulunan programlara bir örtü oluşturuyor. Bütün programları birleştiren devasa dalga, özgün bir akıcı formla aynı zamanda yüzme ve atlama havuzlarının hacimlerini tanımlıyor. Yarattığı bu büyük hacimle Londra Su Sporları Merkezi, kendi içinde yarattığı esnekliğiyle oyunların izleneceği ‘Olimpik’ mod için 17.500 seyirciyi, oyunlardan sonraki ‘Miras’ modu için de 2.000 seyirciyi barındırabilecek şekilde tasarlanmış.
Zaha Hadid’in Dubai’deki Opus’u
Dubai’deki Opus, Zaha Hadids’in son büyük çalışmasını temsil ediyor. Lüks Burj Khalifa semtinde bulunan bu bina, diğerlerinin yanı sıra bir otel, birkaç restoran, ofis alanı ve çok sayıda lüks konut barındırmaktadır. Ölümünden sonra açılışı yapılan yapı, mimarın özgün biçim dilinin bir başka kanıtı. Opus, tüm eserlerini karakterize eden aynı kıvrımlı formlara sahip iki cam kuleye bölünmüştür. Binanın iki bölümü çelik ve camdan bir köprü ile birbirine bağlanmıştır. 2017 yılında, tasarım ve yaratıcı titizlikteki bu mükemmellik, 2017 Yılının Eğlence ve Ağırlama Projesi kategorisinde Orta Doğu Mimar Ödülü’ne layık görüldü.
Bir cevap yazın